Бившият премиер на Люксембург смята да се кандидатира за шеф на ЕК

  • 09 януари 2014 18:26

  • 1414
  • 0
Бившият премиер на Люксембург смята да се кандидатира за шеф на ЕК
© gettyimages

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето - държавникът в Европейския съюз с най-продължителна управленска кариера - обмисля да се кандидатира за председател на Европейската комисия след изтичането на мандата на Жозе Мануел Барозу, предаде Ройтерс.

59-годишният Юнкер от десноцентристката Християнсоциална партия бе деветнайсет години министър-председател на Люксембург до изборното поражение миналия октомври и оглавяваше Еврозоната от 2005 до 2013 година. В отговор на въпрос на германското Инфорадио дали ще се състезава за поста председател на Европейската народна партия, за да се кандидатира за председател на ЕК, той отвърна: "Готов съм да поема тази работа, по принцип, ако програмата на изборите и други фактори позволят".

Избирателите на 28-те страни от Европейския съюз ще гласуват в края на май за нов Европейски парламент (ЕП). През юни лидерите на държавите в ЕС ще номинират кандидат за председател на ЕК, като се съобразят с резултатите от изборите. След това новите 751 депутати в ЕП ще гласуват кандидатурата, която трябва да бъде утвърдена с абсолютно мнозинство. Някои лидери в ЕП са на мнение, че водачът на партията с най-добър изборен резултат, трябва да бъде номиниран за председател на ЕК. Но видни политици в ЕС, сред които
германската канцлерка Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, не са съгласни, защото според тях по такъв начин парламентът би получил по-широки правомощия от предвидените в Лисабонския договор от 2009 г.

Барозу, бивш португалски консервативен премиер, ръководи ЕК от 2004 г. Групата на социалистите - втората по численост в ЕП - номинира председателя на ЕП Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден, германски социалдемократ, за кандидат за председател на ЕК. Друг възможен кандидат от групата на ЕНП е френският консерватор Мишел Барние, европейски комисар за вътрешния пазар. Според източници на Ройтерс сред фаворитите на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се са премиерите на Ирландия Енда Кени, на Полша Доналд Туск и на Финландия Юрки Катайнен. ЕНП ще обяви своя кандидат за председател на ЕК на конгрес в Дъблин на 6 и 7 март.

В третата по численост парламентарна група - десноцентристките либерали - състезанието е между бившия белгийски премиер Ги Верхофстат и заместник-председателя на ЕК по икономическите и валутните въпроси, финландеца Оли Рен, добавя Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
1414 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини