Французите ще се развеждат без съд

  • 03 януари 2014 19:32

  • 1862
  • 0
Французите ще се развеждат без съд
©

Правителството на Франция обмисля законодателни промени,  които де позволят разтрогването на бракове по взаимно съгласие  без участието на съда, предаде АП. Агенцията посочва, че това ще опрости процедурата по разводите в страната, която според критици и без това е доста  проста.

Съобщението за подготвяната промяна бе потвърдено днес в телевизионно интервю от държавния министър на социалните въпроси Доминик Бертиноти, която подчерта, че "опростяването е добро нещо". Съгласно доклада на френския министър на правосъдието, който ще бъде обсъждан в средата на януари, в новата процедура съдебен чиновник ще регистрира разводите, когато и двамата  съпрузи изразят съгласие. Бертиноти поясни, че съдебните чиновници имат солидна юридическа подготовка и ще се справят с разводите, като така съдите ще могат да се съсредоточат върху по-сложни казуси, пише БТА.

Проучване на в. "Фигаро" е установило, че понастоящем развеждащите се семейни двойки прекарват при съдията средно по  осем минути. Вестникът пише, че 54 на сто от разводите във Франция стават без спорове между страните. Специалистката по  семейно право Елоди Мюлон казва пред "Фигаро", че промяната ще отслаби допълнително брачната институция и ще спомогне за това да не се спазват брачните споразумения.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1862 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини