Нова температурна аномалия - разлика от 45 градуса за 40 часа!

  • 12 декември 2013 17:12

  • 3890
  • 0
Нова температурна аномалия - разлика от 45 градуса за 40 часа!
©

В началото на тази седмица в Норвегия отчетоха сериозна температурна аномалия. Градусите в норвежкото село Каутокейно се повишиха с цели 45 градуса за период от едва 42 часа, отбелязват местни синоптици в Twitter, пише econ.bg, позовавайки се на норвежкото издание adressa.no.

Така за периода от понеделник вечерта до сряда преди обед температурата на въздуха в района на селото скочила от минус 40 до плюс 5 градуса.

Причина за мащабното затопляне е проникването на топли въздушни маси от Канарските острови. По-рано тази седмица от норвежкия метеорологичен институт предупредиха, че въпросните ще доведат до покачване на живачните стълбове на места с до 20 градуса по Целзий.

Скоростното покачване на градусите в северната държава е поредната новина за температурен рекорд в последно време. Преди няколко дни американски учени обявиха, че са измерили нов световен рекорд за най-ниска температура. Сателитни измервания от последната зима в Антарктида показали, че на места температурата на ледения континент е спаднала до под минус 93 градуса по Целзий.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3890 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини