Ксавер продължава да вилнее в Западна Европа

  • 06 декември 2013 18:35

  • 2591
  • 0
Ксавер продължава да вилнее в Западна Европа
©

Бурята „Ксавер” продължава да вилнее в Западна Европа. Жертвите досега са шестима души. Очаква се в събота вятърът да утихне и обстановката да се нормализира, предаде БТВ.

Бурята удари с ветрове със скорост почти 230 км/ч. Източното крайбрежие на Англия не е връхлитано от такова бедствие през последните 60 години. Хиляди хора са евакуирани, а транспортът е парализиран, стотици полети са отменени. Повечето училища са затворени.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън организира кризисен щаб за вземане на спешни мерки. По бреговете в най-тежко засегнатите райони има големи наводнения.

Две от жертвите са във Великобритания, една в Дания и 3 - в Полша. Подобно е положението и в Чехия и Северна Германия, макар и там да няма жертви. Някои населени места обаче са под вода.

В Швеция силните ветрове причиниха сериозни щети - отнесени покриви, блокирани пътища, преобърнати автомобили. „Разликата, в сравнение с други подобни случаи, е, че сега към ураганните ветрове се добавя и снегът, а дъждовете в комбинация с ледения вятър превръщат всичко в ледена пързалка. Това изключително много затруднява работата ни”, коментира Якоб Холмстрьом, служител на електроразпределително дружество.

Циклонът постепенно отслабва, но се движи на северозапад към Скандинавия и Прибалтика. Очаква се утре обстановката да се нормализира.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2591 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини