Роботи берат лозята с грозде в Германия

  • 06 декември 2013 14:44

  • 3420
  • 2
Роботи берат лозята с грозде в Германия
©

Отглеждането на лозови насаждения по стръмни склонове е изключително трудно и скъпо за собствениците на лозарски масиви в Германия. Заради това група германски инженери обаче имат решение на проблема, съобщава Spiegel, цитирано от "actualno.com".

Учените са измислили нов метод за грижа за стръмните лозя – чрез специален робот-лозар, който ще замени изцяло човешката ръка.

Роботът разполага с четири или шест алуминиеви колела – в зависимост от модела, които са покрити със сини шипове. Дължината му е 1.7 метра, а управлението се извършва дистанционно и с помощта на GPS модул. Ширината на машината обаче е прекалено голяма, за да влиза в тесните междуредия на старите лозя. Затова учените предвиждат в скоро време да разработят по-тесен модел.

Той е способен да се качва и спуска без проблеми дори по най-стръмните склонове, коментират авторите на разработката.

Създатели на роботът-лозар са специалисти от университета Гайзенхайм. Те вече са провели успешни изпитания с машината на бреговете на река Рейн.

Машините и тракторите, използвани в обичайни условия за събиране на реколтата, не могат да се придвижват в тези райони, поради което собствениците използват скъпо платени работници. Това не само е причина за нарастване на разходите при производството, но и води до многократно увеличаване на времето за прибиране на гроздето.

За сравнение – при използването на техника реколтата от един хектар се прибира за 180 часа, а „на ръка“ са необходими 1500 часа работа.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3420 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
африканец

2013.12.08 | 16:59

2
на това му се казва, идеи, развитие, концепции и още куп чуждици за теб...явно имаш лични мотиви в изказването си!
Alex

2013.12.08 | 16:59

1
Тия фашисти какво ли не измислят само и само за да държат емигрантите от Румъния и България далече от страните си.

Добави коментар

Водещи новини