Осъдиха българин за "стратегическите приватизации" в Румъния

  • 04 декември 2013 11:05

  • 1535
  • 3
Осъдиха българин за "стратегическите приватизации" в Румъния
©

Българският консултант Стамен Станчев получи най-тежка присъда по т.нар. дело за "стратегическите приватизации" в Румъния. Българинът беше осъден на 11 години затвор за шпионаж и на четири години и десет месеца за създаване и съдействие на престъпна група, пише днес румънският печат, цитиран от БТА.

Присъдата не е окончателна, а ако бъде потвърдена, Станчев ще остане в затвора 11 години, пише вестник "Зиарул финанчиар". "Министрите са продали държавата" - това е присъдата на Върховния съд, пише по темата вестник "Евениментул зилей" и отбелязва, че бившите министри на икономиката и на комуникациите на Румъния Кодруц Шереш и Жолт Над са били осъдени съответно на шест и пет години затвор по т.нар. дело за "стратегическите приватизации".

Министрите бяха признати за виновни в измяна заради това, че са опитали да приватизират мошенически с цел финансова облага държавни компании. След четири години, откакто започна делото, бяха произнесени присъдите, които възлизат на 75 години и шест месеца затвор общо за всички обвиняеми.

В обвинителния акт по делото бе посочено, че в периода 30 май 2005 г. - 21 ноември 2006 г. бившите министри на икономиката и на комуникациите на Румъния, Кодруц Шереш и Жолт Над, и още четирима румънски и чуждестранни граждани, сред които Станчев, са били част от престъпна група, която се занимавала с получаването на конфиденциални данни за приватизацията на стратегически румънски дружества от сферата на икономиката и комуникациите, пропомня Дневки.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1535 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.12.05 | 08:08

3
Защо и в България няма такива присъди за приватизираните държавни фирми. Жалко.

2013.12.05 | 08:08

2
да доидат и тука да си свършат работата.костов,първанов станишев и мн. други са им клиенти

2013.12.04 | 19:16

1
Кой постави България и българските глаждани на колене?

Добави коментар

Водещи новини