Полша: Корупция в кабинета и още оставки

  • 28 ноември 2013 19:18

  • 846
  • 0
Полша: Корупция в кабинета и още оставки
©

Полският заместник-министър на отбраната генерал Валдемар Скшипчак, отговарящ за договорите за покупка на въоръжения, обяви днес, че подава оставка след обвиненията за нередности при обществените поръчки, предаде АФП.

"Подложен съм на несправедливи обвинения, които станаха прекалено тежко бреме за премиера, правителството му и министъра на отбраната", заяви 57-годишният генерал Скшипчак в изявление на сайта на министерството. От септември той е обект на прокурорско разследване вследствие на обвинения в корупция, които той отхвърли. Полският всекидневник "Газета Виборча" публикува неотдавна копие на писмо, изпратено през март до високопоставен представител на израелското министерство на отбраната. В писмото Скшипчак изглежда фаворизира израелска фирма в обществената поръчка за закупуване на безпилотни самолети за полската армия.

Скшипчак подаде оставката си, приета от министъра на отбраната Томаш Шемоняк, в навечерието на посещение на френския президент Франсоа Оланд във Варшава. Визитата е свързана главно с френско-полското военно сътрудничество, отбелязва агенцията. Очаква се Полша да похарчи 33,3 милиарда евро за модернизация на армията си през идните години. За разлика от останалите европейски страни Полша, членуваща в НАТО от 1999 г., не пожертва бюджета си за отбрана заради кризата. Според закон от 2001 г. този бюджет е фиксиран на 1,95 на сто от БВП. Тази година той достигна 7,4 милиарда евро, една четвърт от които са посветени на модернизацията.

Последвайте канала на

БТА
846 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини