Социалистът Ян Хамачек стана най-младият шеф на чешкия парламент

  • 27 ноември 2013 21:02

  • 770
  • 0
Социалистът Ян Хамачек стана най-младият шеф на чешкия парламент
©

Долната камара на чешкия парламент избра днес за свой председател 35-годишния социалдемократ Ян Хамачек, предаде Ройтерс.

Той стана най-младият председател на Камарата на депутатите в нейната история. Лидерът на социалдемократите Бохуслав Соботка, който вероятно ще бъде премиер на Чехия, заяви, че парламентът ще може да одобри на първо четене бюджета за 2014 г. до края на тази
година. Ако следващият бюджет, който вероятно ще включва повече разходи с оглед стимулиране на растежа, не бъде приет навреме, управляващите ще трябва да се съобразяват с ограниченията на бюджета за 2013 г.

Предстои съставянето на правителство след предсрочните избори през октомври, спечелени от социалдемократите с малка разлика. Те преговарят за образуването на коалиция са центристите от АНО, основана от богатия бизнесмен Андрей Бабиш, и християндемократите. Именно с гласовете на депутатите от тези три партии днес беше избран Ян Хамачек. Социалдемократите, които не са били на власт от 2006 г., искат по-високи корпоративни данъци за банките, фирмите за комунални услуги и телекомите, но АНО са против и настояват за орязване на раздутата бюрокрация.

Следващия понеделник ръководителите на трите партии трябва да се срещнат, за да ускорят изготвянето на коалиционната програма. Избирането на Хамачек бе част от сделка, която дава на АНО и вероятно на нейния лидер Бабиш, креслото на финансов министър. Но освен политическите спорове между бъдещите коалиционни партньори, те трябва да изяснят обвиненията, че Бабиш е бил сътрудник на тайните служби на комунистическа Чехословакия. Андрей Бабиш, който е словак по произход, твърди, че преди 1989 г. само бил разпитван от службите за държавна сигурност, докато е работел в държавно външнотърговско предприятие, а не е бил доносник.

В Чехия действа закон, според който бъдещите министри трябва да представят документ, че не са били информатори или служители на комунистическата тайна полиция. Сега трите партии от подготвяната коалиция обмислят дали да не отменят или променят лустрационното законодателство, което мнозина политици смятат за реликва от ранния посткомунистически период. Правните експерти в Чехия са на различни мнения за това дали чистото досие трябва да бъде задължително за министри.

Последвайте канала на

БТА
770 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини