Брюксел: Предложенията на ЕС към Украйна са все още в сила

  • 25 ноември 2013 14:53

  • 992
  • 3
Брюксел: Предложенията на ЕС към Украйна са все още в сила
© gettyimages

В общо изявление председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Херман ван РомпойХерман ван Ромпой Херман ван Ромпой (по-правилно Ромпьой) белгийски политик. Роден на 31 октомври 1947 г. в и Жозе Мануел Барозу днес посочиха, че предложенията към Украйна за подписването на споразумение за асоцииране с ЕС са все още в сила.

По техните думи, за да бъде подписано споразумението, от което Киев се отказа миналата седмица, се изискват усилията на украинското политическо ръководство. Барозу и Ромпой определят предложеното на Украйна споразумение като "най-амбициозното досега, което дава най-добрите възможности" за украинската икономика и за бъдещето на украинското общество. ЕС остава в готовност за повече откритост и повече подкрепа към онези, които желаят да предприемат реформи и модернизация, заявяват Барозу и Ромпой. Те добавят, че са "наясно с външния натиск над Украйна". Според тях краткосрочните обстоятелства не би следвало да влияят на дългосрочните ползи, които партньорството с ЕС би донесло. Все пак ЕС не може да наложи на Украйна, както и на никого друг от своите партньори, да избере между него или друг регионален партньор, се посочва в изявлението. Украйна следва сама, свободно, да реши какви връзки желае с ЕС. Украинските граждани отново показаха в последните дни, че напълно разбират и подкрепят историческата природа на европейското асоцииране, добавят Барозу и Ромпой.

Двамата изразяват силно несъгласие с позицията на Русия и свързаните с това нейни действия. Споразумението за асоцииране цели развитието на нашите съседи към модерна и напредничава демокрация, основана на върховенството на закона, се посочва в изявлението. По-силните връзки с ЕС не са за сметка на отношенията на нашите източни партньори с техните съседи, например Русия, се допълва в текста. По думите на Барозу и Ромпой, Източното партньорство цели полза за всички.

ЕС остава в готовност да изясни на Русия общата полза от повишаването на търговския обмен със своите съседи, при пълно спазване на суверенитета и независимостта на страните от Източното партньорство. ЕС очаква заседанието във Вилнюс тази седмица, на което ще бъде дадена оценка на ситуацията и ще бъдат предприети по-нататъшни стъпки по Източното партньорство, се допълва в общото изявление на Барозу и Ромпой.

Последвайте канала на

БТА
992 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ВЪХ!БРЯ,БРЯ!

2013.11.26 | 10:21

3
Великите украйнци ще и се наситят на "демокрацията" в пълен обем,както наша милост,ако влязат в ЕС.НО там има огромен ресурс за крадене-ние сме бълха,в сравнение с тях.Отделно,и сигурно-по важен е въпроса,за базите,който ще се дислоцират веднага(поне 5-6 броя),от сеячите на демокрация.Всичко е режисирано от учителите на "великата националистка"-Ю.Тимошенко,която все носи изкуствена укр.плитка,и ги подведе с "оранжевата революция",благодарение на която,успя да натрупа над един милиард евро лични пари.Наш филм в украйнски вариант.

2013.11.26 | 03:34

2
Украинците не малоумни като нас българите да си унищожат държавата защото видите ли били ядосани на една шепа селендури промотирани от свинати и кравари до министри от Москва!

2013.11.25 | 20:00

1
То защото през демокрацията ни само граждани управляват масово селяните живеят в големите градове имам много приятели и познати и общото между тези от тях които са родени в градове е че са без работа или със няколко висши карат камиони за боклук или сменят памперси в някоя детска градина, а разни мастии от село "бачкат" по банките за хубавите заплати!

Добави коментар

Водещи новини