Британия няма да замразява студентските кредити за българи

  • 21 ноември 2013 09:40

  • 1559
  • 0
Британия няма да замразява студентските кредити за българи
©

Британската агенция за студентско кредитиране ще продължи да кредитира таксите за обучението на български студенти във Великобритания. Това се посочва в информация на PR агенция.

Съобщението е заради появила се днес информация в българското публично пространство, озаглавена "Лондон замрази студентските заеми за българи и румънци" и отправените по този повод многобройни запитвания в офисите на консултантска компания.  Информацията не засяга студентското кредитиране на българи и румънци от държавната Student Loans Company, което покрива таксите за обучение и благодарение на което 90 на сто от българите заплащат обучението си в Обединеното Кралство, се посочва в съобщението. Проверка на компанията в Британската агенция за студентско кредитиране е установила, че появилите се публикации не касаят отпускането на студентските заеми за кредитиране на обучението на българи и румънци на Острова като граждани на ЕС. Това се казва в писмо на Агенцията до консултантската компания. Уточнява се, че появилото се в британската преса се отнася до формите на финансиране на британските граждани, които осигуряват "равен достъп до висше образование". В тази категория освен британци, попадат и чужденци, които са пребивавали на Острова през последните 3 години. Това са т.нар. taxpayer-funded loans and grants, които
се отпускат в брой, директно от бюджета на британското правителство и са за подпомагане на ежедневните разходи на спомената категория студенти. Става въпрос за между 200 и 790 паунда месечно в зависимост от дохода на семейството и мястото на обучение. Целта на планираното разследване е не да ограничи кредитите и стипендиите за българи и румънци, а да провери дали има студенти, които получават тези допълнителни помощи, без да са живели във Великобритания през последните 3 години.

Последвайте канала на

БТА
1559 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини