САЩ: Франция и Испания са се подслушвали сами

  • 30 октомври 2013 19:31

  • 960
  • 1
САЩ: Франция и Испания са се подслушвали сами
©

Следенето на телефонни разговори във Франция и Испания, за което бе обвинена Американската агенция за национална сигурност, са дело на френските и испанските тайни служби, съобщи американският в."Уолстрийт джърнъл". Службите в двете страни споделили информация с АНС, пише "Стандарт".

Преди дни стана ясно от документи оповестени от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, че натоварената с прехващане на електронни комуникации американска служба е шпионирала над 70 млн. телефонни комуникации във Франция и 60 млн. в Испания за един месец.

Американски представители твърдят, че предоставените от Сноудън документи са били погрешно разтълкувани и всъщност описват прехващания на телефонни разговори, извършени от френското и испанското разузнаване и впоследствие споделени с АНС.

Германската Федерална разузнавателна служба (БНД) отхвърли обвиненията, че е шпионирала американските политици и разузнавателни служби. "От германското посолство във Вашингтон не е извършвано радиоелектронно разузнаване", заяви ръководителят на БНД Герхард Шиндлер, цитиран от "Ди Цайт".

По време на изслушване в американския Конгрес директорите на Националното разузнаване и на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Джеймс Клапър и Кийт Алекзандър заявиха, че съюзнически страни шпионират или са шпионирали Съединените щати и това е част от установената практика.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
960 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.10.30 | 20:45

1
ЕВРОПА СЕ ЕМАНЦИПИРА! БРИКС ВЪРВИ НАПРЕД!

Добави коментар

Водещи новини