Мафията подслушвала италианския президент

  • 17 октомври 2013 16:13

  • 1348
  • 0
Мафията подслушвала италианския президент
©

Съдът в Палермо днес реши да призове италианския президент Джорджо Наполитано като свидетел по дело за престъпен заговор между държавата и мафията, съобщи ИТАР-ТАСС.

В документацията по делото, в което са замесени както босове на мафията, така и редица политици, фигурират разпечатки от подслушани телефонни разговори между Наполитано и бившия министър на вътрешните работи Никола Манчино. По-рано Конституционният съд постанови, че те не могат да бъдат използвани в процеса. Съгласно днешното решение държавният глава може да даде показания, но те не бива на нарушават баланса на интересите на властта.

Шумният процес, чиято цел е да изясни дали в началото на 90-те години на миналия век е имало престъпен заговор между държавата и мафията, започна в Палермо през май. Става въпрос за поредица терористични актове, потресли Италия в началото на 90-те години. Зад развилнелия се терор стоеше престъпната организация "Коза ностра", опитваща се да изнудва управляващите кръгове и да получи смекчаване на специален член в наказателния кодекс за мафиотската дейност. В резултат на това от затвора тогава бяха освободени над 300 мафиоти.

По делото пред съда са изправени 10 души, сред които "кръстникът" Тото Риина, арестуван през 1993 г. и излежаващ доживотна присъда. На подсъдимата скамейка е и бившият вътрешен министър Никола Манчино. Свидетелски показания ще трябва да даде също бившият
прокурор и настоящ председател на Сената Пиетро Грасо.

Последвайте канала на

БТА
1348 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини