ЕС: Киберзащитата е приоритет за нас

  • 15 октомври 2013 16:06

  • 540
  • 0
ЕС: Киберзащитата е приоритет за нас
©

Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин АштънКатрин Аштън Катрин Маргарет Аштън, баронеса Ъпхоланд - британски и европейски политик. Родена на 20 март 1956 г. очерта в доклад четири приоритета за укрепване на отбраната на съюза, сред които безпилотните самолети и киберзащитата, предаде АФП.

Предложенията на Аштън са направени по повод Европейския съвет на 19 и 20 декември, който ще е посветен на сигурността и отбраната в период на всеобщо намаляване на военните бюджети. "Сътрудничеството е станало жизненонеобходимо, ако ЕС иска да е в състояние да реагира бързо на предизвикателствата към сигурността - киберзащита, Космос, енергетика, морска и гранична безопасност", изтъква Аштън в доклада си за Общата политика по сигурността и отбраната.

За постигане на конкретен напредък на форума през декември в доклада се открояват четири приоритета. Единият е разработването на безпилотни самолети за полет на средна височина с голям ресурс на автономност, каквито няма европейската отбрана. Целта е на срещата в Брюксел държавните и правителствени ръководители "да насърчат европейски подход към развитието на този капацитет" до 2020 г.

Друг приоритет е развиването на обща сателитна комуникационна система, с военно и цивилно предназначение до 2025 г. Понастоящем ЕС разполага с 12 сателита в пет групи, чийто срок на функциониране приключва между 2018 и 2025 г. според доклада.

Предлага се и съвместен подход в киберзащитата, но този въпрос "е изключително деликатен, тъй като касае сърцевината на суверенитета на страните членки", подчерта високопоставен представител на ЕС.

Последният приоритет е общото закупуване на самолети цистерни, каквито недостигат на европейските въоръжени сили. Европейската отбранителна индустрия е важен икономически сектор с над 730 000 преки служители и оборот от 172 млрд. евро за 2011 г., отбелязва АФП.

Последвайте канала на

БТА
540 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини