ГЕРБ/ЕНП: Мораториумът за покупката на земя от чужденци не може да бъде бариера

  • 05 октомври 2013 16:56

  • 2307
  • 4
ГЕРБ/ЕНП: Мораториумът за покупката на земя от чужденци не може да бъде бариера
©

Депутатът от ЕНП/ГЕРБ в Европейския парламент Преслав Борисов смята, че евентуалното удължаване на мораториума за закупуване на земя от чужденци не може да бъде бариера на пазара. Мораториумът по никакъв начин не би спрял покупката на земя. България е член на Европейския съюз, страната е в отворен пазар и не може с рестрикция да се спасява който и да е бизнес, заяви Борисов на пресконференция в Добрич, предава БТА.

Депутатът поясни, че и сега чужденци, които са регистрирали фирма, могат да купуват земя. По думите му голяма част от фондовете, които изкупуват земя, са чуждестранна собственост.

Няма пречка български фермер да продаде бизнеса си на свой чуждестранен партньор и това на практика става, добави Борисов.

Според депутата след падане на ограничението не се очаква и огромен наплив от чужди граждани, които да желаят да купят земя. Ако решат да се занимават със земеделие професионално, трябва да бъдат тук, на място, не могат да управляват земята дистанционно, каза Борисов.

Той коментира и опасенията на фермери, че чужденци могат да изкупят плодородна земя и да променят статута й. Според Борисов дали това ще стане, зависи единствено от държавата, тъй като промяната на статута се извършва от Земеделското министерство.

Евродепутатът обобщи, че не ограниченията на пазара на земя, а усилията да бъде постигната по-голяма конкурентноспособност на българското земеделие ще помогнат за развитието на сектора.

Преслав Борисов съобщи, че в края на ноември и началото на декември ще организира в Добрич и Силистра срещи със земеделски производители, на които ще бъде разисквано какво е постигнато досега в общата селскостопанска политика на Европейския съюз и какво предстои.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2307 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Гост

2013.10.07 | 15:52

4
Евреите с изкупуване на палестинската земя си направиха държава, а ние спим! Било безопасно. Малоумници! След като няма пречки да купуват фирми, да си остане така! Фирмата можеш да я закриеш, човека не!!!
ГЛУПОСТИ!

2013.10.07 | 10:27

3
БЪЛГАРИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ НА СЕЛО И ДА РАБОТЯТ ЗЕМЯТА СИ! ВИЖТЕ Я , ЗЕМЯТА СЕГА САМО ПУСТЕЕ!!! ПО-ДОБРЕ ДА СЕ ПРОДАДЕ НА ХОРА ,КОИТО ИМАТ ЖЕЛАНИЕ ДА Я ОБРАБОТВАТ! ТЪПОТО БЪЛГАРСКО ПЛЕМЕ ИСКА НЯКОЙ ДА ГО ХРАНИ ,БЕЗ ПАРИ!!!! НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ!!! ЗЕМЯТА ИСКА МОТИКА И РАЛО---НЕ ИСКА МЪРЗЕЛИВИ КОМУНИСТИ ,КОИТО да СЕ ПРАВЯТ НА РЕНТИЕРИ!!!!
САМО АТАКА

2013.10.07 | 10:27

2
НЕКА РАЗПРОДАЖБАТА ЗАПОЧНЕ СЕГА. ЗЕМЯТА КАТО НИ ВЗЕМАТ, ВОДАТА ВЕЧЕ ВЗЕХА - МОЖЕМ ДА ЗАТВАРЯМЕ КЕПЕНЦИТЕ. ПРОДАЖНИ ГЕРБЕРИ, КОМУНИСТИ И ТУРЧОЛЯ. АТАКА ВИ ПРЕДЛОЖИ МОРАТОРИУМ- ОТХВЪРЛИХТЕ ГО ПРОДАЖНИЦИ
Спиро

2013.10.07 | 09:49

1
Кой са тези къде са обезпокоени и загрижени за мойта земя, така наречените зърнари ли са? Благодаря за загрижеността ,но да не плачат като ощипани невести ами да хвърлят някоя друга пара на наемателите, че така се нагрухтяха през тези години и преди 2 год. като им сложиха прът в колелата със сателитните снимки им се виждат ниски доходите от декар.А, кой са новоизлюпените милионери за миналата год?- /същите зърнари /От къде на къде, зърнара ще определя на кого ще я дам да я арендува или продам?

Добави коментар

Водещи новини