Тодоров: Киберпрестъпността причинява загуби на стойност от 750 млрд. евро на година

  • 26 септември 2013 11:58

  • 709
  • 0
Тодоров: Киберпрестъпността причинява загуби на стойност от 750 млрд. евро на година
©

Киберпрестъпността причинява загуби на стойност от 750 млрд. евро на година под формата на изгубено време, бизнес възможности и финансови разходи, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров по време на 12-та конференция по информационна сигурност и съхранение на данните, предаде БТА.

Тодоров е цитирал данни на Европейската комисия, според които във всеки един момент в интернет има около 150 000 вируса или зловредни кода, които ежедневно заразяват устройствата на 1 млн. потребители. На фона на тази статистика и частният, и публичният сектор не споделят винаги информация за пробиви в мрежовата и информационната сигурност, е посочил Тодоров.

Заместник-министърът е съобщил, че в рамките на Европейския съюз се обсъжда идея критичните сектори като банки, енергетиката, транспорта, интернет услугите и публичната администрация, задължително да докладват за пробиви в сигурността.

Това ще стане, ако бъде прието предложение за директива, която да осигури високо ниво на мрежова и информационна защита в Съюза.

В рамките на конференцията беше представен опитът на "Български пощи" ЕАД при прилагане на съвременни европейски разработки и в защитата на автоматизирани информационни системи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
709 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини