Хелмут Кол получи 2,7 тона от Берлинската стена

  • 09 август 2011 19:05

  • 1858
  • 0
Хелмут Кол получи 2,7 тона от Берлинската стена
©

По случай 50-ата годишнина от началото на строителството на Берлинската стена, която се пада на 13 август, бившият канцлер на Германия Хелмут Кол получи като подарък парче от стената, разделяла някога Източен и Западен Берлин, предаде ИТАР-ТАСС.

Бетонният блок с тегло 2,7 тона и височина 3,6 метра бе доставен в дома на канцлера в Лудвигсхафен. Подаръкът е от списание "Билд", което реши по този странен начин да изкаже уважението си към Кол заради ролята му в обединението на Германия.

"Хемлут Кол положи доста усилия за рухването на тази стена", заяви главният редактор на списанието Кай Дикман на състоялата се днес церемония за връчване на подаръка.

Берлинската стена бе срутена на 9 ноември 1989 г. Досега парчета от стената неведнъж са били подарявани на чуждестранни политици и в момента са превърнати в паметници в редица европейски столици.

В самия Берлин се върти активна търговия с парчета от Стената, към всяко от което се прилага и удостоверение за автентичност. В момента от символа на студената война са останали двадесетина отделни участъка с обща дължина около 2 километра. Там, където е минавала основата на стената, днес е очертана единствено лента с ширина около 20 сантиметра.

Последвайте канала на

1858 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини