Чехия може да загуби близо 1 млрд. евро финансиране от ЕС

  • 15 август 2013 21:45

  • 838
  • 0
Чехия може да загуби близо 1 млрд. евро финансиране от ЕС
©

Чехия може да загуби 968 милиона евро финансиране от Европейския съюз за тази година, ако не ускори проектите, за които са дадени парите, предупреди министерството на развитието, признавайки за потенциална дупка в публичните финанси, предаде "Ройтерс".

Опозиционната лявоцентристка партия на социалдемократите, която се очаква да бъде победител на изборите през  ноември, вече предупреди, че ЕС може да откаже да възстанови огромни суми в тазгодишния бюджет на страната.

Парите бяха отпуснати за финансиране за проекти за развитие и земеделски помощи. Министерството заяви, че голяма част от тях може да са в риск заради забавяния в някои проекти и спиране на плащанията в девет от 26 програми за развитие, основно заради лошо управление.

"По-точни данни за нивото на усвояване ще бъдат налични в средата на септември", казаха от министерството в отговор на въпроси на "Ройтерс".

Евентуална загуба на средства тази година може да попречи на сегашната цел на правителството да намали бюджетния дефицит под определения от ЕС таван от 2% от БВП или може да наложи да се спестява от друго място.

Бюджетът за 2013 г. предвижда дефицит от 2.6% от БВП.

Последвайте канала на

Весела Найденова
838 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини