Самоубийство на тийнейджърка, подтикнато от социална мрежа, потресе Острова

  • 09 август 2013 20:47

  • 2846
  • 1
Самоубийство на тийнейджърка, подтикнато от социална мрежа, потресе Острова
©

Британският премиер Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. призова хората да бойкотират онези отвратителни социални мрежи, които не защитават младите от тормоза в интернет, съобщава в. "Фигаро".

"Бойкотирайте ги, не се регистрирайте в тях", заяви Камерън. Този призив той отправи след самоубийство на британска тийнейджърка, тормозена в социалната мрежа ask.fm. "Хората, които ръководят тези мрежи, трябва да засвидетелстват своята отговорност", настоя Камерън. Редица компании, сред които Водафон и Лора Ашли, са решили пък да изтеглят рекламите си от скандалната социална мрежа.

Самоубийството на 14-годишната Хана Смит от графство Лестършър потресе страната. Момичето се обеси в стаята си, след като месеци наред е било тормозено в социалната мрежа. То се регистрирало там, за да потърси съвет от връстници как да се справи с екземата си. Последвали обидни съобщения, в които Хана била наричана дебелана и била приканвана да изпие белина, за да сложи край на живота си. Някои съобщения, очевидно дело на хора, които са познавали момичето, призовавали Хана да умре като чичо й, който починал от рак неотдавна.

Родителите на Хана не знаели нищо за тормоза. Трупът й бил намерен от сестра й. Броени дни след самоубийството сестрата на Хана станала мишена на изпълнени с омраза и подигравки съобщения в интернет. Страницата, която тя създала в памет на Хана, пък била осквернена от обидни коментари.

Говорител на сайта ask.fm определи случилото се с Хана като истинска трагедия и призова потребителите да съобщават за всякакви случаи на тормоз. Сайтът увери, че сътрудничи на полицията в разследването на кончината на Хана. Мрежата е създадена преди три години в Латвия. Тя има около 60 милиона потребители, половината от които са под 18 години. Мрежата е на девето място в света по посещаемост. Тя е известна и като рай за онези, които тормозят хората по интернет, твърдят експерти по защита на децата.

За година има четири случая на самоубийство, свързани с мрежата. През септември Сиара Бъгсли, ирландка на 15 години, се самоуби след тормоз. Месец по-късно ирландецът Ерин Галахър, на 13 години, последва примера й. През април Джош Ънуърт, англичанин на 15 години, се обеси след серия от заплахи в сайта. Родителите му заедно с бащата на Хана сега подеха кампания за закриване на мрежата.

Последвайте канала на

БТА
2846 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.09.12 | 14:07

1
Сменете снимката на тоя писна ми все едни и същи снимки да слагате излагате се !Мирише ми на уволнения !

Добави коментар

Водещи новини