Брайвик иска японски психиатър да оцени психичното му състояние

  • 02 август 2011 12:30

  • 817
  • 0
Брайвик иска японски психиатър да оцени психичното му състояние
©

Андерш Брайвик, норвежкият атентатор, отнел живота на 77 души на 22 юли, поиска психическото му състояние да бъде оценено от японски психиатър.

Според него японски експерт може да го разбере по-добре, отколкото европейски специалист, предаде Франс прес, като се позова на изявление на адвоката на Брайвик, Гейр Липестад.

"Клиентът ми иска експертизата му да бъде извършена от японски специалист. Това желание се основава на неговото разбиране за чест. Той смята, че само един японец може да го разбере", каза Липестад.

Норвежките психиатри и експерти по изготвянето на експертизи на престъпници Сине Сьорхейм и Торгейр Хъсби вече бяха назначени от съда в Осло, за да определят какво е психическото състояние на Брайвик. Те ще трябва да потвърдят или отхвърлят твърденията на адвоката му, че той е невменяем и да се произнесат дали може да бъде съден от наказателен съд.

Пред норвежкото издание адвокатът на Брайвик каза, че засега клиентът му не е споменал нищо относно това, че отказва да говори с двамата експерти.

От манифеста на Брайвик стана ясно, че той е силно впечатлен от Япония и Корея.

Последвайте канала на

БТА
817 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини