Хървати спечелиха битка с банки

  • 04 юли 2013 11:53

  • 2258
  • 2
Хървати спечелиха битка с банки
©

8 действащи на територията на Хърватия банки бяха глобени с 440 000 куни (около 58 000 евро), предаде Индекс. хр.

Днес съд в столицата Загреб наложи паричното наказание заради това, че финансовите институции са нарушили правата на техните клиенти. Жалбата бе заведена от няколко организации преди една година. Днес магистратите постановиха, че банките са нарушили правата на техните кредитополучатели, взели заеми в швейцарски франкове. Заради спадането на валутата банките са увеличили лихвите, които са достигнали до 100%.

Делото създава прецедент в станалата преди няколко дни членка на ЕС страна. Сега към съда могат да се обърнат и взелите заеми в други валути, коментира медията, като посочва, че днешното решение може да бъде обжалвано.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2258 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.07.09 | 14:28

2
Хорада имат съдемна система. Реланите лихви по всички кредите трябва да не надвишават 4.5%. В РБ политиката на банките е лихварство. Затова народа в държавата е беден. Какво правят парите в банките лихвари, а не се въртят в икономиката. Точно поради тази причина икономиката в РБ е унищожена. Няма парични потоци.
kreditopoluchatel

2013.07.08 | 07:24

1
България остана единствената стрсана, която не е решила проблема.. В момента хората с такъв кредит тук са около 2000 човека, явно малко за нашата мила демокрация.. И все пак това е явно отиграно и предварително разработвано от банките, лошото е, че алчността им изигра лоша шега. В момента има над 200 заведени дела за франка, най-вече срещу Пощенска банка, които се оказаха най-големите кожодери и алчни к0пелет@ Биохим и Хеброс(сега Булбанк) привика хората и им предложи сгодни условия, като видяха, че франка започва да се катери и ще им изиграе много лош номер с клиентите. Сега там франкови кредити няма. В Райфайзенбанк - също, всички клиенти са превалутирали на изгодни условия и банката, и те са се оттървали.. В Пиреосбанк пък лихвите паднаха до 2-3%, което е реалното отражение при покачването на една валута, т.е. и там кредитополучателите не са загубили - вноската им е относително същата при покачване на валутата, в следствие на спада на лихвата... САМО в Пощенска банка алчността и наглостта няма граници. Не само, че не направиха нищо, не само че увеличиха И лихвите, но и започнаха да заграбват и заробват повече клиентите си, предлагайки им преструктурирания - т.е. плащаш колкото имаш 6 месеца, но после лихвата ти скача с много...и се завърташ в капана... Никаква мисъл, никакво отношение към клиентите - пълни профани... и започнаха да предоговарят (и то отново с мръсни номерца) едва след като влязаха като подсъдими по сумати дела, които се опитват сега да мотат...

Добави коментар

Водещи новини