Никой не спрял "полицая" Брайвик

  • 29 юли 2011 09:09

  • 795
  • 0
Никой не спрял "полицая" Брайвик
© gettyimages

Норвежкият атентатор Андерш Брайвик паркирал микробуса-бомба, който преди седмица взриви в центъра на Осло и отне живота на 8 души, почти пред входа на сградата с офисите на норвежкия премиер Йенс Столтенберг, пише британският в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Никой не спрял Брайвик, защото носел полицейска униформа. Той оставил колата-бомба и я взривил две минути след като се отдалечил. Системата за мониторинг на трафика в Осло регистрирала движението на две коли, наети от атентатора Андерш Брайвик преди двойния атентат.
Бомбата, предизвикала страховитите разрушения в Осло, била произведена в наетата от Брайвик ферма извън столицата. Нови разкрития показват, че Брайвик купил 32 литра самолетно гориво от два магазина през септември. Това гориво може да бъде използвано за производство на самоделно взривно устройство.
Разкритията нанасят още един удар по норвежката полиция и системата за сигурност. По-рано тази седмица стана ясно, че разузнаването държало под око Брайвик през март, след като той купил голямо количество химикали от полска компания, но не предприело нищо, защото сметнало, че няма основания за подозрения.

Брайвик е бил активен член на клуб за стрелба в Осло от почти една година.

Последвайте канала на

БТА
795 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини