Финландия засилва контрола върху интернет

  • 26 юли 2011 11:31

  • 678
  • 1
Финландия засилва контрола върху интернет
© gettyimages

Мярката е взета, за да се предотвратят евентуални терористични нападения, предаде АФП.

След кръвопролитието в Норвегия полицията в съседната държава реши да следи по-отблизо в интернет фрагментарните елементи на информация, известни като "слаби сигнали", които биха могли да доведат до човек, планиращ терористично нападение. Полицията вече е прибягвала до този тип следене. Това довело до разкриване на 22-годишен студент разстрелял 10 души в професионална гимназия на 23 септември 2008 г. Младежът по-късно се самоубил.

В случая с Норвегия "също става дума за човек, който отдавна е планирал действията си. При почти всички стрелби в наши училища имаше изтичане на информация. С други думи, извършителите им имаха нужда да кажат, че подготвят нещо подобно", допълва агенцията.

Службите за сигурност не могат да следят всички информации в интернет и във Финландия е възможно да се изпрати анонимен сигнал на властите за подозрителни уебстраници.
Полицията получава хиляди такива сигнали годишно и при някои от тях взема мерки.

Според базиран в Стокхолм мозъчен тръст, който проучва крайнодесните групировки, извършителят на двойното нападение в Норвегия Андерш Беринг Брайвик е бил член на шведски неонацистки интернет форум. Той се регистрирал като потребител през 2009 г. с псевдоним, който довел до електронния му адрес.

Терминът "слаб сигнал" означава предварителна и непотвърдена информация.

Последвайте канала на

БТА
678 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
gost

2011.07.26 | 17:29

1
Включи се в най-добрата социално-стратегическа игра в мрежата и помогни на България да стане суперсила. Работи, тренирай и се бий за да развиеш героя си и да го превърнеш в боец, политик или пък журналист. Включи се сега: http://www.erepublik.com/en/referrer/Pako+Pakov

Добави коментар

Водещи новини