Берлускони е готов за предсрочни избори

  • 14 април 2013 11:05

  • 1111
  • 0
Берлускони е готов за предсрочни избори
©

Бившият италиански премиер Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29 заяви, че ще се кандидатира за нов премиерски мандат, ако през юни в Италия бъдат организирани нови предсрочни парламентарни избори, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции.

Това заявление последва изявление на лидера на италианските левоцентристи Пиер Луиджи Берсани, с което той отхвърли варианта да сформира голяма коалиция с десноцентристите на Берлускони.

"Ако Италия незабавно не се сдобие със стабилно и силно правителство, то италианците трябва да се върнат отново пред избирателните урни и да гласуват през юни. Ние сме готови за нов вот и аз ще се явя на него като лидер на Народ на свободата и като кандидат за премиер", заяви Берлускони.

По конституционни причини италианският президент Джорджо Наполитано не може да насрочи нови избори, тъй като мандатът му изтича и от идния четвъртък започват изборите за нов италиански държавен глава, на който ще се падне трудната задача да вземе решение относно излизането от политическата криза.

Докато Берлускони прави подобни изявления, "Движение 5 звезди" на Бепе Грило организира онлайн гласуване за 10 кандидати за президентския пост. Сред тях са бившият премиер Романо Проди, бившата европейска комисарка Ема Бонино, разследващата журналистка Милена Габанели, прокурорът Джан Карло Казели. За Бонино и Проди се смята, че може да бъдат подкрепени също от десницата или левица.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1111 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини