Португалия го закъса съвсем

  • 12 април 2013 11:45

  • 770
  • 0
Португалия го закъса съвсем
©

Португалия надали ще може да да избегне молба за втория помощен пакет, пише британският в. Файнешъл таймс.

Иберийската страна, както и Ирландия, няма да може да погаси кредитите си дори ако получи разсрочване на заемите си. Лисабон се опитва да намали бюджетния дефицит, но не се справя заради липсата на привлечени свежи пари. Програмата за подпомагане на Лисабон завършва през юли 2014 г. и удължаването на срока за изплащането на задълженията е ще даде глътка въздух на правителството. Страната обаче през следващата година ще трябва да привлече 14,1 млрд евро, а през 2015 г. - 15 млрд евро. В годините преди кризата страната привличаше годишно 10-12 млрд евро.

Ирландия може да се сблъска с огромен финансов проблем, допълни вестникът. Страната трябва да рефинансира за периода 2016-2020 г. кредити на стойност 20 млрд. евро. Сумата е равна на прогнозирания от правителството в Дъблин брутен вътрешен продукт за тази година.

Днес в ирландската столица ще започне заседание на финансовите министри в еврозоната. Основната тема ще бъде възможността за удължаване на срока за погасяването на кредитите, отпуснати за възстановяването на икономиките на пострадалите от кризата страни.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
770 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини