Мюсюлмански лидер в Германия поиска два почивни за Рамазан и Курбан байрам

  • 28 март 2013 16:44

  • 1428
  • 3
Мюсюлмански лидер в Германия поиска два почивни за Рамазан и Курбан байрам
©

Мюсюлманите, които живеят в Германия, трябва да получат по два почивни дни годишно, за да отпразнуват важни религиозни празници, заявява водещ член на мюсюлманската общност, цитиран от Ройтерс.

В интервю, публикувано днес в регионалния вестник "Вестдойче алгемайне цайтунг", Айман Мазиек казва, че ще бъде "важен знак за интеграция", ако германските мюсюлмани получат официални почивни дни за празниците Рамазан и Курбан Байрам. "Това ще изтъкне толерантността в нашето общество", твърди Мазиек, който е председател на Централния съвет на мюсюлманите в Германия. Той отбелязва, че мюсюлманите на държавна служба, например в полицията, биха замествали колегите си на християнски празници като Възкресение Христово.

Правителството на Германия понякога бива обвинявано, че не прави достатъчно за интегрирането на мюсюлманското население, което наброява около четири милиона души, повечето от турски произход. Но някои консерватори в страната възразяват, че именно мюсюлманите трябва да се адаптират към традициите и обичаите в немското общество, основано на християнските ценности.
Волфганг Босбах, изтъкнат член на прокатолическия Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, отхвърля призива на Мазиек, като заявява, че "в Германия няма ислямски традиции" и че религиозните празници отразяват християнското наследство на страната. Депутатът от ХДС Патрик Зенсбург приканва германците да уважават християнските празници, както и за повече ограничения върху търговската дейност в неделите.

Социалдемократът Гунтрам Шнайдер, социален министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия, изрази загриженост от икономическите щети от предоставянето на два почивни дни на изповядващите исляма, предаде Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
1428 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.08.08 | 13:52

3
така се започва - после идват талибаните

2013.08.08 | 13:51

2
а защо не си поискат изселване към азия

2013.08.08 | 12:55

1
Мюсюлманския лайнар може да поиска това, ако живее в държавата мюцюлмания, а не в Германия или в друга държава. Всъщност нека си иска, но трябва да се качи до аллах и да му каже.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини