Сериал за Втората световна война скара Германия и Полша

  • 28 март 2013 10:46

  • 2290
  • 0
Сериал за Втората световна война скара Германия и Полша
©

Полското посолство в Берлин протестира пред германската телевизия Цет Де Еф срещу излъчването на сериал за Втората световна война, представящ поляците по "твърде несправедлив и оскърбителен начин", информира АФП.

Агенцията се позовава на писмо, получено от посланика Йежи Маргански. Според дипломата сериалът "Нашите майки, нашите бащи" представя съпротивителната "Армия крайова" и повечето поляци като хора, движени от неразбираем антисемитизъм, не твърде различен от този на германските нацисти, и обладани от алчност, която ги тласка към най-гнусни действия". "Повечето хора в Полша преценяват създавания от сериала образ на Полша и на полската съпротива като твърде несправедлив и оскърбителен. Шокиран съм и аз самият", допълва посланикът.
Трите епизода от филма разказват за премеждията на петима германски младежи през периода между началото на нацистката офанзива срещу Съветския съюз през 1941 и капитулацията на Третия райх през 1945 година. Един от героите - Виктор, германски евреин, успява да избяга, за да не бъде пратен в лагера на смъртта Аушвиц-Биркенау, и се включва в полски отряд от "Армия крайова" - нелегална военна организация от близо 400 000 души, посочва АФП.

"Пристрастният, почти гротесков начин, по който сериалът представя "Армия крайова", може да наложи впечатлението, че за изтребването на евреите са отговорни и други, че отговорността трябва да бъде поета и от други народи", пише Йежи Маргански. Полша протестира от години насам пред чуждестранните медии по-специално срещу използвания понякога израз "полски лагери на смъртта", в който съзира намек, че за тях са отговорни и поляците - самите те жертви на нацизма. Повечето лагери, в които по време на Втората световна война са били изтребени милиони - главно евреи, са се намирали на територията на днешна Полша, но са били изградени и управлявани от нацистка Германия. Нацистите са убили през войната близо 6 милиона полски граждани, включително 3 милиона евреи, напомня АФП.

Последвайте канала на

БТА
2290 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини