Белгия дава убежище на все повече хомосексуалисти и на все по-малко болни хора

  • 22 март 2013 10:53

  • 1048
  • 0
Белгия дава убежище на все повече хомосексуалисти и на все по-малко болни хора
©

Броят на чужденците, получили убежище в Белгия заради това, че са хомосексуалисти, нараства постоянно и чувствително в последните години, съобщава вестник "Ласте нюс".

Докато през 2006 г. хомосексуалисти, преследвани в своята родина заради половата си ориентация, са подали 116 молби за закрила, през 2011 г. тези искания са 823, уточнява изданието, като се позовава на официални данни.

От 522 такива молби през 2010 г. одобрение са получили 156, т.е. 30 на сто. Средният брой на утвърдените молби за убежище в общия случай (без да е посочена причината с половата ориентация) е 21,4 на сто, уточнява вестникът.

Онези, които заявяват, че са хомосексуалисти, биват подлагани на разпит в продължение на 3-4 часа, за да се установи достоверността на твърденията им. Най-често това са граждани на държави от Африка, където културата на мачизма преобладава, отбелязва изданието.

Същевременно броят на болните чужденци, получили разрешение да се установят в Белгия, намалява постоянно от идването на настоящото правителство на социалиста Елио ди Рупо, съобщава вестник "Соар". Статистиката показва, че най-често разрешения за престой получават болни в крайна фаза на болестта.

През миналата година са били одобрени едва 2,2 на сто от молбите на болни заявители, докато през 2011 г. получилите разрешение са били близо три пъти повече - 5,6 на сто. Така през 2012 г. Белгия е уредила статута на 319 тежко болни чужденци, докато предната година броят им е бил 629.

Последвайте канала на

БТА
1048 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини