Унгария поиска журналист да върне награда заради расизъм

  • 20 март 2013 11:54

  • 1428
  • 1
Унгария поиска журналист да върне награда заради расизъм
©

Унгарският министър на човешките ресурси Золтан Балог призова телевизионният журналист Ференц Санисло да върне присъдената му миналата седмица награда, след като беше обвинен в антисемитизъм от израелския посланик в Унгария Илан Мор, предаде Ройтерс.

В свое предаване през 2010 г., запис от което е публикуван в ЮТюб, Санисло заявил, че Израел бил създаден от Запада като крепост срещу арабско-мюсюлманските страни, но ще загуби важността си, когато се изчерпат залежите от петрол и газ в региона. Мор обвини Санисло в "разпространяване на антисемитски конспиративни теории срещу Израел". Журналистът отрича да е правил антисемитски коментари. Балог призна, че е взел погрешно решение, като е присъдил наградата на Санисло, и помоли журналистът да върне отличието, тъй като няма начин то да му бъде отнето принудително.

Министърът заяви, че е научил за възгледите на Санисло, след като е взел решението за награждаването му, и изтъкна, че не ги споделя, тъй като те противоречат на ценностите, поддържани от него и правителството.

Последвайте канала на

БТА
1428 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Dakata

2013.03.20 | 23:46

1
Къде е антисемитизма в изказването му? Човека не плюе евреите, просто изказва очевидната истина. Евреите от векове са пръснати по цял свят и контролират много позиции, което не е било проблем. Съдаването на еврейска държава 1946 не цели удобство за тях, а за "великите сили". То е залагане на огнище на конфликт в един регион, което лесно би позволило външно вмешателство най-малко на верска основа

Добави коментар

Водещи новини