ЕК дава стипендии на изследователи

  • 15 март 2013 13:25

  • 948
  • 0
ЕК дава стипендии на изследователи
©

Европейската комисия отправя покана за кандидатстване за последния етап на предоставяне на стипендии по дейности „Мария Кюри“ в рамките на Седмата рамкова програма за научни изследвания (7РП, 2007 – 2013 г.).

Около 227 млн. евро, най-голямата сума отпускана по линия на дейности „Мария Кюри“, ще бъдат предоставени на около 1000 опитни изследователи през тази година. Крайният срок за кандидатстване е 14 август 2013 г., съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Във време на строги бюджетни ограничения, публичните разходи трябва да са насочени към политики, които носят най-големи ползи за гражданите и европейската икономика, заяви Андрула Василиу, европейският комисар, отговарящ за фонда „Мария Кюри“. Чрез нашите стипендии осигуряваме подкрепа за висококачествени научни изследвания в области като здравеопазване, които могат да доведат до открития, променящи живота на милиони хора. Например получатели на средства по линия на дейности „Мария Кюри“ извършиха новаторски изследвания с цел противодействие на хепатит C и маларията, допълни тя.

С индивидуалните стипендии се подкрепя мобилността на изследователите в Европа и извън нея, както и привличането на най-добрите чуждестранни изследователи да работят в ЕС.

Престижът на дейностите „Мария Кюри“ и отличните условия, които те предлагат, ме мотивираха да кандидатствам. Те ми позволиха да работя в Лондон и да изградя широка мрежа от международни контакти, коментира Армандо Ариа Естебан от Мадрид, който е прекарал две години в „Импириъл колидж“ благодарение на вътрешноевропейска стипендия.

Индивидуални стипендии ще продължат да бъдат отпускани в рамките на новите дейности „Мария Склодовска-Кюри“ като част от програма „Хоризонт 2020“, чието изпълнение започва през 2014 г.

Последвайте канала на

948 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини