Папата иска добри отношения между католици и евреи

  • 15 март 2013 09:37

  • 1550
  • 3
Папата иска добри отношения между католици и евреи
© Снимка © Getty Images/Guliver

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март изпрати послание на еврейската общност с Рим, в което изрази надежда, че ще може да допринесе за развиване на добрите отношения между католици и евреи, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Новият папа изпрати посланието на главния равин на Рим Рикардо Ди Сени и го покани на инаугуралната си меса във Ватикана на 19 март.

"Искрено се надявам, че ще мога да допринеса за напредъка, на който се радват отношенията между евреите и католиците от Втория ватикански събор", казва папата в изявление, цитирано от радио Ватикана.

Отношенията между католиците и евреите съществено се подобриха след Втория ватикански събор (1962-1965 г.), на който се отхвърли схващането на колективна вина на евреите за смъртта на Христос и се отправи призив за диалог между всички религии.

Двамата непосредствени предшественици на Франциск Бенедикт Шестнайсети и Йоан Павел Втори са посещавали главната синагога на Рим.

Еврейската общност в Рим е най-старата от диаспората и играе водеща роля в отношенията между евреи и католици в света. Световните еврейски организации приветстваха избора на Франциск, който поддържаше добри отношения с еврейската общност в Аржентина докато бе епископ на Буенос Айрес.

През 2010 г. бъдещият папа публикува книга за междуверския диалог съвместно с равина на Аржентина Абрахам Скорка.

В Израел Главният равинат заяви, че досегашните добри отношения на Франциск с еврейския народ са добре известни и изрази увереност, че понтификатът му ще ги развие още повече.

Последвайте канала на

1550 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
GP

2013.03.28 | 14:29

3
Каквато и религия да изповядват --- всичко идва от евреите..... От тяхната измислица за Христос , Алах,Мохамед и т.н. /и тяхната алчност към парите/ идват всички беди И световната "криза" .
e

2013.03.28 | 14:28

2
Господ е казал :"Да обичаш ближния си ".Обаче отците казват:"Религиите да се обичат".Разбирате ли на кого служат поповете,папите,ходжите,юдейстките и всякакви лъже-водачи ?
I LOVE ISRAEL

2013.03.28 | 14:28

1
Благословение и Мир на Израел и Ерусалим

Добави коментар

Водещи новини