Франция променя конституцията

  • 13 март 2013 14:58

  • 1285
  • 0
Франция променя конституцията
©

Френското правителство предложи днес миниреформа на конституцията, с която отклонява някои ангажименти, поети от президента Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 в предизборната кампания. Един от тях е правото на чужденците от страни извън Европейския съюз да гласуват в местни избори, предаде АФП.

Предложението предвижда премахване на Съда на републиката (той гледаше дела срещу министри и бивши министри), реформиране на Върховния магистратски съвет (с цел да се гарантира по-добре независимостта на магистратите от изпълнителната власт), забрана министри да поемат мандат в местната изпълнителна власт и отменяне на правото на бившите президенти да членуват в Конституционния съвет. Поради липса на политическо съгласие от предложението отпадна намерението да се реформира наказателният статут на президента, който сега има имунитет от съдебно преследване в пределите на мандата му, както и да се въведе право за чужденците от страни извън ЕС да участват в местни избори - ангажименти, които Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 пое в предизборната кампания. За да бъдат приети тези текстове, е необходимо мнозинство от три пети (60 процента) от общия състав на Конгреса - депутатите плюс сенаторите, следователно и подкрепа на част от гласовете на дясната опозиция. Правителството смята, че едва ли може да събере подобно мнозинство за правото на чужденците да гласуват в местни избори или за промяна в наказателния статут на президента. Комисия, председателствана от бившия премиер Лионел Жоспен направи серия препоръки, за да се "обнови общественият живот". В пакета от препоръки бяха включени и предложенията за миниреформа в конституцията, представени днес в министерския съвет.

Комисията предложи също от 2014 г. да се въведе забрана за кумулиране на парламентарен мандат с мандат или мандати в местната изпълнителна власт. Предстои тази реформа да бъде внесена в министерския съвет в идните седмици, но според правителствени източници тази забрана може да влезе в сила не по-рано от 2017 г.

Премиерът Жан-Марк Еро каза днес, че правителството подготвя няколко законопроекта, за да сложи край на всички конфликти на интереси по отношение на министри, служители и депутати.

Последвайте канала на

БТА
1285 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини