Парламентът в Италия с първо заседание на 15 март

  • 05 март 2013 17:33

  • 575
  • 0
Парламентът в Италия с първо заседание на 15 март
©

Новият италиански парламент, в чийто Сенат нито една политическа сила няма абсолютно мнозинство, ще се събере на първо заседание на 15 март, за да се направи опит за решаване на политическата криза, предаде АФП, като цитира президента Джорджо Наполитано.

Първоначално имаше идея парламентът да бъде свикан по-рано, но президентът си е дал сметка, че има трудности, се посочва в изявление на италианското президентство. Наполитано изразява надежда, че все още има време за плодотворни консултации с цел създаване на ново правителство, се посочва в изявлението. Наполитано разчита на трите основни политически сили, спечелили най-много гласове на изборите на 24 и 25 февруари, да се опитат да намерят изход от кризата. Тези три сили са левоцентристите на Пиер Луиджи Берсани, десноцентристите на Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29 и "Движение 5 звезди" на Бепе Грило.

Берсани има абсолютно мнозинство в долната камара на парламента. Той иска абсолютно мнозинство и в Сената благодарение на "Движение 5 звезди", но Бепе Грило отказва да го подкрепи. Нито Берсани, нито Грило обмисля вариант за коалиция с Берлускони. Консултациите на президента, целящи избор на човек, който да състави правителство, не могат да започнат преди двете камари на парламента да се съберат на първо заседание, да изберат свои председатели и да създадат парламентарни и сенатски комисии.

В опит да реши кризата италианският премиер в оставка Марио МонтиМарио Монти Марио Монти – италиански политик и икономист. Роден на 19 март 1943 г. във Варезе, северна покани Берсани, Берлускони и Грило на отделни консултации, за да постигнат съгласие по обща позиция за европейската среща на върха на 14 март.

Последвайте канала на

БТА
575 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини