Хиляди румънци протестираха срещу добива на шистов газ

  • 27 февруари 2013 21:05

  • 1005
  • 1
Хиляди румънци протестираха срещу добива на шистов газ
©

Около 8000 души протестираха днес Барлад, град в източната част на Румъния, срещу технологията за добив на шистов газ фракинг и против разработването на находищата, предаде Франс прес, като се позова на агенция Медиафакс.

Протестиращите настояват, че подобно разработване ще е опасно за околната среда. Протестът им идва в момент, в който  американският петролен гигант Шеврон има намерение да започне проучвателните дейности за добив на шистов газ в този район през втората половина на годината.

Протестиращите скандираха: "Шеврон, върви си у дома!". "Протестираме, за да поискаме едно много просто нещо -  до нас да се допитат във връзка с толкова важен въпрос, какъвто е добивът на шистов газ. Ние не можем да приемем да бъдем жертви на Шеврон, който е решен да започне работа тук", заяви един от  участниците в демонстрацията.

Добивът на шистов газ чрез хидравлично разбиване или фракинг поражда полемика по целия свят. Правозащитниците  твърдят, че този метод ще нанесе непоправими щети на околната среда и дори, че ще доведе до земетресения. Правителството на Виктор Понта беше наложило мораториум  върху този неконвенционален енергиен източник, какъвто е шистовият газ, но мораториумът изтече през декември и Понта  неотдавна каза, че този въпрос трябва да бъде разгледан сериозно и положително, преди да се обяви лично той в подкрепа на добива на шистов газ.

Шеврон получи съответните разрешения от румънските власти през януари и има намерение да инвестира десетки милиони  долари в добива на шистов газ, ако се докаже, че в района има големи залежи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1005 1

Коментари 1

Добави коментар
gose

2013.02.28 | 20:51

1
шеврон са убийци

Добави коментар

Водещи новини