Полша отложи решението за членство в еврозоната за след 2015 година

  • 26 февруари 2013 17:59

  • 1338
  • 0
Полша отложи решението за членство в еврозоната за след 2015 година
©

Полша ще вземе решение за подходяща дата за присъединяването към 17-членната еврозона след президентските и парламентарни избори в страната, които ще се състоят през 2015 година, предаде АФП.

"Смятам, че след 2015 година ще можем да се концентрираме напълно в изпълнението на критериите от Маастрихт, за да може спокойно да се вземат решения за това дали Полша да влезе в еврозоната или не”, заяви президентът на страната Бронислав Коморовски по време на пресконференция с премиера Доналд Туск.

Полша, която се присъедини към ЕС през 2004 година, заяви по-рано, че до 2015 година ще изпълни критериите за Договора от Маастрихт за присъединяване към еврозоната, покриващи сфери, като инфлация, дълг и нива на дефицита, но все още не е посочила дата, в която ще изостави злотата, заради дълговата криза в еврозоната.

Президентът посочи, че новото правителство ще има всички необходими елементи, за да „вземе решение, което да предпази полската икономика и ще й помогне да поддържа конкурентоспособността си след присъединяването към еврозоната”.

Туск заяви, че подкрепя плана на президента. „Полша се приближава към еврозоната по постепенен, спокоен и решителен начин и целта е сигурността на полската държава и всичките й граждани”.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1338 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини