Кметът на Лондон: Тревожа се от евентуален наплив на имигранти

  • 31 януари 2013 16:00

  • 1728
  • 7
Кметът на Лондон: Тревожа се от евентуален наплив на имигранти
©

Кметът на Лондон Борис Джонсън изрази безпокойство от броя на имигрантите, които могат да пристигнат във Великобритания следващата година, и призова правителството да обмисли ограничителни мерки, съобщи  британският в. "Дейли експрес".

Джонсън се включи в разгорещените дебати за имиграцията, като предупреди, че в Лондон може да има сериозни проблеми, след като през декември отпаднат ограниченията за работа за румънци и българи. "Ще подкрепим имиграцията на талантливи хора, но съм притеснен, че ако не се подходи по подходящ начин към имиграцията от България и Румъния, тя ще доведе до увеличаване на бездомниците, както стана по-рано" след отпадането на ограниченията за гражданите на други страни, заяви той.

От началото на 2014 г. българите и румънците ще имат неограничено право да живеят и работят във Великобритания съгласно правилата за свободата на движение в Европейския съюз и служители предупреждават, че това може да доведе до вълна от имигранти. Социологическо проучване по-рано тази седмица показа, че 79 процента от британските избиратели искат да бъдат запазени ограниченията за българи и румънци, отбелязва "Дейли експрес".

Последвайте канала на

БТА
1728 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Az

2013.02.02 | 02:23

7
До Dan Явно не сте разбрали предишният ми коментар затова ще поясня.Първо критикувам общата култура на болшинството британци и западно европейци като цяло. Това, че те не правят разлика между етнически българин и български гражданин от ромски произход е както вече казах плод на тяхното пренебрежително и надменно отношение към голяма част от света.Не ме разбирайте погрешно - не съм расист и вярвам, че всички хора са равни, но държа да се прави разлика между българи и български роми най-вече поради факта, че двата етноса имат коренно различна морално-ценностна система, което пък от своя страна води до коренно различните им нрави и действия, които пък са основата, на която се изграждат стереотипите за всеки народ, етнос и т.н. Следователно аз оспорвам твърдението Ви, че "нашите роми са с българска идентичност". С българско гражданство - да, но идентичността предполага редица допирни точки между двата етноса най-вече, както споменах по-горе в морално-ценностен и социо-културен аспект.Не мисля, че ще отречете, че е по-скоро изключение да се видят роми, които споделят ценностите обуславящи българската идентичност, отколкото правило! Второ по отношение на дискриминацията явно не сте ме разбрал. Визирах изказването на Борис Джонсън, че Великобритания е готова да подкрепи емиграцията на талантливи хора. И моето питане е: след като се счита за дискриминация ограничаването на правата на дадени социални групи хората поради техния етнос, религия и т.н., не е ли дискриминация ограничаването правата на хората поради техните възможности? Или казано по друг начин - не мислите ли, че всеки има право на достъп до пазара на труда, където да може свободно да предлага своите услуги, независимо дали е "талантлив" или не? Трето - съгласен съм за това, че има доста материал в рубриката "криминално", но в по-голямата си част "главните герои" в тези истории не са от български етнически произход, а тези които са, обикновено са или вече познати на полицията или с няколко условни присъди (защо не са в затвора е съвсем друг въпрос). С други думи и между българите има престъпници, но ако искате да ме убедите, че болшинството сме такива - просто няма как да стане!
Dan

2013.02.01 | 21:51

6
I e prav da se trevogi ! Na sapandno-evropeiskite giteli im e dostatachno ot kradzi, moshenizi i ismamnzi giveesti ot dgoba na danakoplatzite. Molja ne sabravjaeite, che v pasportite na talpite romi pishe "balgarin/ka"
Az

2013.02.01 | 14:54

1
До Dan 1-во в българските форуми е прието да се пише на кирилица, а не на маймуница. Дори и да предположим, че нямаш кирилица има нещо, което се нарича закон за транслитерацията, където е обяснено ясно и просто как трябва да се изписват буквите от Кирилската азбука, които нямат аналог в латиницата. Правописа няма да го коментираме!!! 2-ро това, че болшинството от британците и западноевропейците не правят разлика между българи и роми до голяма степен е техен личен проблем, който се корени в цялостното им надменно отношение към света (с изключение на някои по-силни икономически държави като САЩ, Канада, Япония, Китай и др.), което пък е показател за общата им култура (не може да живееш с някой на един континент и да не знаеш нищо за него). Лошото за нас в случая, е че от това негативно формирано мнение у тях, ние си патим пряко или косвено.Иначе мен лично не може да ме засегне мнение на някой човек, който няма абсолютно никаква представа кой съм, какъв съм и т.н., не се и старае да разбере, а само дава квалификации и лепи етикети (това също е много показателно за интелектуалното ниво на даден индивид). Освен това от коментара ти излиза, че видиш ли на преди да стъпи човек с български паспорт (от какъвто и да е етнос), на британска земя, там не е имало никакви престъпления и всички живели в мир и хармония, което май не е точно така. пп. На второ четене ми направи впечатление, че този човек носещ гордото британско име Борис е казал, че подкрепя емиграцията на талантливите хора. Ами хората без талант, не са ли хора??? Това не е ли дискриминация??? Къде е сега Великобританския хелзински комитет да го санкционира или направо да го даде под съд???
Dan

2013.02.01 | 20:57

5
Sagaljavam, njamam laptop s kirilza i njamam vreme sa urozi po transkripzija. No kakvo kritikuvate - mojat pravopis ili osporvate fakta, che "nashite" romi sa s balgarska identichnost? Badete siguren che snam sa kakvo govorja- giveja 22 godini na sapad ot De-granizi i rabotja sa polizii i sadilista(ne v Anglija, uspokoite se) Taka che vsaimootnoshenieto prichina-sledstvie mi e mnogo jasno i njama smisal da govorite sa diskriminazija i t.n. I kato posledno - prochetete molja rubrikata "kriminalno" samo v tasi platforma. Kolko chasa ste Vi otneme cheteneto na sabitijata sa poslednite 3 dni?
Az

2013.02.01 | 18:52

4
Човекът с най - англо-саксонското име на света се бои от емигранти??? Тъй ли да разбираме???
сър елтон джон

2013.02.01 | 18:52

3
а аз се тревожа от педали на отговорни постове
жжжж

2013.02.01 | 18:52

2
Борис Джонсън (на английски: Alexander Boris de Pfeffel Johnson), Роден в Ню Йорк под името Алекзандър Борис де Пфефел Джонсън. В семейството са 4 деца, той е най-големият. По бащина линия той е праправнук на турския журналист и министър от началото на XX век Али Кемал бей. баси и миризливия фес

Добави коментар

Водещи новини