Италия и Ватикана обсъждат проблема с прекратяването на безналичните плащания

  • 26 януари 2013 17:08

  • 2309
  • 1
Италия и Ватикана обсъждат проблема с прекратяването на безналичните плащания
©

Възраженията на централната банка на Италия срещу контролните структури в банката на Ватикана, наричана Институт за религиозни дела, бяха обсъдени днес на среща на експерти от Италия и Папската държава, посветена на разплащанията по интернет, предаде ИТАР-ТАСС.

За първите седмици на тази година Ватиканската банка е загубила около половин милион евро заради прекратяването на плащанията за стоки и услуги с кредитни карти. Дневните загуби възлизат на по около 30 000 евро заради невъзможността например да се купуват билети за музеите в града държава по интернет или сувенири без плащане в брой.

От началото на годината Банка д'Италия забрани обслужването на сметките и обектите за безналични плащания на Ватикана, които бяха осъществявани от Дойче банк. Причината за това бе, че германската централна банка и Институтът за религиозни дела към Ватикана не бяха представили в срок необходимата документация за издаване на съответното разрешение за извършването на такива плащания, припомня ИТАР-ТАСС.

Агенцията отбелязва, че и от италианската централна банка, и от европейските органи за банков надзор заявяват, че в случая става дума за бюрократична формалност, а не за разследване по подозрение към ватиканската банка за извършени нарушения. Става дума за прилагане на нормите на ЕС за контрол и обмен на банкова информация.

Консултациите по проблема между финансовите експерти ще продължат идната седмица.

Последвайте канала на

БТА
2309 1

Коментари 1

Добави коментар
e

2013.01.27 | 20:43

1
A koga balgarskata darzhhava shte zabrani 'Zvyara " i na pravoslavieto,koeto dori n eplashta danaci v haznata ?

Добави коментар

Водещи новини