Силвио Берлускони не слиза от синия екран

  • 22 януари 2013 13:39

  • 603
  • 0
Силвио Берлускони не слиза от синия екран
©

Основен показател за интензивността на предизборната кампания в Италия е телевизионното присъствие на главните политически претенденти, личи от разпространена днес медийна класация. Данните са за период от три седмици между края на миналата и първата половина на настоящата година.

Водач в класирането е Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29, който събира общо 63 часа, 19 минути и 17 секунди телевизионно време или средно повече от три часа на ден. Това внушително постижение се дели на две категории: участие в преки предавания - 29 часа и посветени на личността му информации и коментари - 34 часа. Телевизионният магнат и бивш премиер Берлускони е официално почетен председател на основаната и финансирана от него партия "Народ на свободата", но в действителност е абсолютен лидер. Издигнатият от него за кандидат-премиер секретар на партията Анджелино Алфано, който по устав би трябвало да е нейният пръв ръководител, остава в сянка и през същия период е имал само 4 часа и 11 минути телевизионно време.

Премиерът в оставка и кандидат за нов мандат Марио МонтиМарио Монти Марио Монти – италиански политик и икономист. Роден на 19 март 1943 г. във Варезе, северна е на второ място с 57 часа и 55 минути, от които 20 часа в ефир и 37 часа и 55 минути като обект на телевизионни новини и коментари. Дистанцията между него и Берлускони значително намалява, ако в статистиката се включат и онези 4 часа и 17 минути "ведомствено" време, които се полагат на министър-председателя за изяви по телевизията. Другият кандидат за премиер и лидер на Демократическата партия Пиер Луиджи Берсани е трети в класацията, но изостава значително с общо 28 часа и 12 минути или малко повече от 1 телевизионен час дневно.

На противоположния полюс е основоположникът и водач на популисткото движение "Пет звезди" Джузепе (Бепе) Грило с нулево пряко присъствие по телевизията. Комедийният актьор се беше прочул с телевизионните си монолози, които бяха изпълнени с остра сатира срещу тогавашния премиер Берлускони. Последният не само го свали от собствената си мрежа "Медиасет", но използва влиянието си да му издейства затъмнение и от националната телевизия РАИ. Бепе Грило даде обет никога повече да не използва телевизията, както за актьорски, така и за политически изяви. Неговата предизборна кампания се води изцяло в Интернет и по улиците. Крайният популизъм по формулата "ние срещу всички" изглежда допада на мнозина разочаровани и недоволни италианци, защото предварителните проучвания сочат над 18 процента от гласовете в полза на движението "Пет звезди"

Последвайте канала на

БТА
603 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини