Франция иска ЕС да ограничи опасна контрацепция

  • 11 януари 2013 19:11

  • 1585
  • 0
Франция иска ЕС да ограничи опасна контрацепция
©

Френските здравни власти ще поискат от Европейския съюз да ограничи употребата на нов вид противозачатъчни заради опасения, че може да доведат до рискове за здравето, пише "Дневник", като се позовава на "Ройтерс".

Френският здравен министър Марисол Турен каза в петък, че новите хапчета, които станаха популярни, защото намаляват страничните ефекти като напълняване и акне, трябва да бъдат изписвани само от лекари специалисти на жени, които не могат да използват друг вид контрацептиви.

Доминик Маранинчи, ръководител на френския здравен регулатор, заяви на същата пресконференция, че Париж ще поиска от Европа не да забрани хапчетата, а да промени правилата за предписването им.

По принцип се смята, че всички противозачатъчни, приемани перорално, носят известен риск от кръвни съсиреци (тромби). Последни проучвания сочат обаче, че при най-модерните разработки, известни като хапчета трето и четвърто поколение, този риск е по-висок.

Според Европейската агенция по лекарствата (EMA) при по-новите контрацептиви рискът от емболия е два пъти по-висок, отколкото при по-старите, въпреки че като цяло остава нисък. Регулаторът обаче твърди, че най-новите хапчета не носят голям риск от кръвни съсиреци и няма причина жените да спират да ги приемат.

Миналата седмица френското правителство заяви, че спира възстановяването на разходите за по-новите контрацептиви. Това беше обявено в началото на новата година, след като на 31 декември френски съд реши да разгледа жалбата на жена срещу германска фармацевтична компания по повод един от нейните контрацептиви.

Французойката Марион Лара съди Bayer и директора на ANSM заради удар, който получила през 2006 г. след употребата на противозачатъчното от трето поколение Meliane. Според изследване е възможно то да е отговорно за удара, довел до парализата й на 65%. Адвокатите на Лара съобщават, че в началото на този месец още 30 жени ще депозират подобни на нейната жалби.

Говорител на EMA каза, че агенцията поддържа контакти с френските здравни власти, но не е получила официална молба да разгледа общоевропейска забрана.

Последвайте канала на

1585 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини