ООН: Контрацепцията може да спести на света 5.7 милиарда долара

  • 14 ноември 2012 14:30

  • 1270
  • 2
ООН: Контрацепцията може да спести на света 5.7 милиарда долара
©

Според ООН, ако всички жени имаха достъп до методи за контрацепция, световната икономика би получила тласък в размер на милиарди долари.

Според доклада за състоянието на световното население за 2012 година, неадекватното семейно планиране в развиващите се страни допринася значително за бедността и влошеното здраве и че 5.7 милиарда долара могат да бъдат спестени с превенцията на нежеланата бременност и абортите. Около 222 милиона жени в момента имат недостатъчен достъп до контрацептиви.

По думите на Бабатунде Осотимехин, изпълнителен директор на Фонда за населението на ООН, семейното планиране не е привилегия, а право, но на много жени и мъже това право им се отказва.

„Жените, които използват контрацептиви, са като цяло по-здрави, по-добре образовани, с повече права в домакинството и обществото и са икономически по-продуктивни”, добави Осотимехин. Той описа контрацепцията като един от най-ефективните методи за увеличаване на правата на жените.

Последвайте канала на

1270 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ааааа,

2012.11.15 | 15:00

2
писна ми от малоумни мъжки изказвания относно жените! Ами що не ползвате вие контрацептиви - хем ще сте по-здрави, хем ще е.... мамата на еманципацията!

2012.11.14 | 15:40

1
pak prostotiq .. teq pari sqkash sa izcheznali .. prosto sa otishli v drug djob..

Добави коментар

Водещи новини