61% от италианците не искат Монти да се кандидатира за премиер

  • 16 декември 2012 15:08

  • 778
  • 0
61% от италианците не искат Монти да се кандидатира за премиер
©

Близо две трети (61 на сто) от италианците заявяват, че не биха желали министър-председателят Марио МонтиМарио Монти Марио Монти – италиански политик и икономист. Роден на 19 март 1943 г. във Варезе, северна да се кандидатира на следващите общи избори.

Това сочат публикувани днес данни от анкета на института "Ипсос", проведена миналата седмица по поръчка на в. "Кориере дела сера", съобщи Франс прес.

Трийсет на сто от отговорилите подкрепят евентуалното кандидатиране на Монти. Едва 8 до 10 процента обаче твърдят, че "имат сериозно намерение" да гласуват за него, ако се яви на изборите като кандидат.

"В миналото някои лидери успяваха да изградят широка база от привърженици, дори разполагайки в началото с ограничена подкрепа", коментира Ренато Манхаймер, президент на "Ипсос". Благожелателно настроените са предимно на средна възраст и с добро образование, а нежелаещите Монти да се кандидатира - са предимно млади и южняци, посочва АФП.

Проучването се базира на извадка от 800 души при грешка от 3,5 на сто.

За Марио МонтиМарио Монти Марио Монти – италиански политик и икономист. Роден на 19 март 1943 г. във Варезе, северна, сменил Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29 миналия ноември начело на правителство, което се очаква да спаси Италия от фалит, е належащо да се яви на изборите през февруари. Той обаче отказа да коментира тази възможност. Европейските колеги на Монти дават висока оценка за успешните му усилия да отдалечи Италия от дълговата пропаст и да започне реформи, по-специално в сферата на пенсиите и трудовия пазар.

Имиджът му в Италия обаче бе помрачен през последните месеци от строгия режим на икономии, който премиерът наложи на страната, по-специално от непопулярното вдигане на някои данъци.
Също и от все тъй лошото състояние на италианската икономика, чийто БВП намалява вече пет тримесечия поред.
В момента анкетите сочат за фаворит на изборите Пиерлуиджи Берсани, водача на Демократическата партия - основна формация в левия център, допълва АФП.

Последвайте канала на

БТА
778 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини