Великобритания плати 3,5 млн. долара на бивш либийски дисидент

  • 13 декември 2012 19:11

  • 546
  • 0
Великобритания плати 3,5 млн. долара на бивш либийски дисидент
©

Британското правителство се съгласи да плати 2,2 милиона лири стерлинги /3,5 милиона долара/ на бивш либийски дисидент, за да уреди съдебния спор, отнасящ се до незаконното му предаване на либийските власти, предаде ДПА, като се позова на адвокатите му.

Сами ал Саади, бивш изтъкнат опонент на сваления либийски лидер Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия, твърди, че през 2004 г. е бил качен принудително на самолет за Либия от Хонконг заедно със съпругата си и четирите им деца, в съвместна операция на САЩ, Великобритания и Либия.

След като се прибрало в родината от изгнание в Китай, семейството било вкарано в затвора и изтезавано, заяви Саади в иск, който подаде след падането на Кадафи през 2011 г. Адвокатската кантора "Лий Дей енд Ко" заяви в декларация, че е предала днес на Върховния съд в Лондон съгласието на семейство Саади да приемат компенсацията.

Британското правителство обаче е отказало да поеме отговорност по случая, уточниха адвокатите. Те добавиха, че друг либиец - Абдел Хаким Белхадж - командващ на военен окръг Триполи в гражданската война в Либия през 2011 г., ще продължи юридическите действия срещу британското правителство.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
546 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини