Вандали вадят златни зъби от мъртъвци в Париж

  • 10 декември 2012 15:19

  • 2363
  • 0
Вандали вадят златни зъби от мъртъвци в Париж
©

Париж, който живее в атмосферата на мерките за икономии, регистрира вълна от обири на гробове и на бижутерски ателиета, пише в. "Дейли телеграф".


Скочилите до невиждани висини цени на ценните метали карат мнозина да се снабдяват със суровината от нетрадиционни източници, като покойници или бижутерски ателиетата. В гробището Пантен, най-голямото в Париж, разположено в северната част на столицата, неотдавна десетки тела били извадени от гробовете им и крадците изтръгнали от тях златни коронки или семейни бижута. За тези престъпления, извършвани обикновено в нощта след погребението, вече са арестувани седем души. Миналата седмица бяха задържани трима гробари, а миналия месец още трима гробари и техен съучастник. У един от тях са били намерени 10 златни коронки. След тези арести кметът на Париж Бертран Деланое нареди да се затегнат мерките за сигурност на парижките гробища. Миналата сряда в златарско ателие близо до центъра на Париж при обир беше застрелян служител, работил там 36 години.

Според френския министър на вътрешните работи Манюел Валс проблемът с тези кражби на ценните метали от покойници и от ателиета се дължи и на нелегалните работилници, в които се претопява краденото злато. Той призова за закриването на подобни работилници или борси. Призивът му се увенча с успех и в района на парижката гара Сен Дени беше разбита мрежа за търговия с крадено злато. Според полицията там е бил истински супермаркет за крадено злато, привличащ крадци от цялата столица.

Последвайте канала на

БТА
2363 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини