ЕС отпуска 30 млн. евро допълнителна хуманитарна помощ за Сирия

  • 10 декември 2012 15:05

  • 878
  • 0
ЕС отпуска 30 млн. евро допълнителна хуманитарна помощ за Сирия
©

Европейската комисия съобщи днес, че отпуска допълнително 30 милиона евро хуманитарна помощ за Сирия, като с това общата подкрепа на ЕК за годината достига 126 милиона евро.

Новоосигурените средства ще послужат за два милиона души в Сирия и за 474 000 сирийци, напуснали родината си след началото на конфликта, като са се отправили към Ливан, Йордания, Турция и Ирак. Парите ще достигнат и до семейства в Сирия, Йордания и Ливан, приели сирийски бежанци.

С настъпването на зимата и при непрестанните боеве положението в Сирия се влошава всекидневно, коментира еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева, цитирана в съобщението. ЕК отбелязва, че с отпуснатите днес средства общата хуманирана помощ от комисията и отделните държави в ЕС за Сирия за тази година достига 310 милиона евро.

Според официалната статистика все по-ожесточените боеве, обхванали цялата територия на Сирия в последните седмици, са засегнали около четири милиона души. По официални данни кризата е принудила половин милион палестинци и 87 000 иракчани да напуснат сирийската територия.

Заради нарастващото насилие досега седем доброволци към Сирийския червен полумесец и осем служители на ООН са били убити, докато извършват хуманитарна дейност.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
878 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини