България и Румъния първо да изпълнят условията, а после да влязат в Шенген

  • 06 юли 2011 13:34

  • 1025
  • 0
България и Румъния първо да изпълнят условията, а после да влязат в Шенген
© gettyimages

Това заяви пред сесията на Европейския парламент в Страсбург премиерът на Полша Доналд Туск, предаде БТА.

Ръководителят на правителството на източноевропейската държава говореше по повод поемането на председателството на ЕС от Варшава. Критериите и правилата са създадени, за да се спазват, добави той, с което предизвика бурни аплодисменти в пленарната зала. В изказването си Туск не подкрепи възстановяването на митническия граничен контрол от Дания. Евродепутатите разискваха днес предобед програмата на Полша като ротационен председател на ЕС до края на годината. В изказванията си повечето депутати изразиха силна подкрепа за Варшава.

Парламентаристи от Великобритания и Холандия бяха единствените, които поставиха под съмнение настоящия европейски модел, създаден на основата на общите институции. Представител на Холандия упрекна поляците, че са залели трудовия пазар в неговата страна, с което са оставили негови сънародници без работа. Изказването стана повод за остри реплики в залата.

В коментар на прозвучалите мнения председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че ЕП е станал свидетел на "безсрамен национализъм, прояви на расизъм и ксенофобия."

Последвайте канала на

БТА
1025 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини