Великобритания е намалила нетната си миграция

  • 29 ноември 2012 19:33

  • 2622
  • 0
Великобритания е намалила нетната си миграция
©

Нетната миграция - разликата между емиграцията и имиграцията - във Великобритания е намаляла с една четвърт – от 242 000 до 183 000 души през миналата година, пише "Дневник", позовавайки се на "Guardian".

Спадът е най-големият за последните четири години, откакто правителството обяви, че ще се стреми да постигане разлика под 100 000 до следващите общи избори през 2015 г.

Специалистите от Бюрото за национални статистики обясняват, че процесът се дължи на две трети на по-малкия брой чуждестранни студенти, идващи да учат в Обединеното кралство, и на една трета на по-големия брой британци, напускащи родината с конкретно предложени за работа навън. Не липсват и завръщащи се да живеят в родната страна.

Числата за първата четвърт на 2012 г. показват, че за първи път Китай е втората страна с най-много имигранти във Великобритания след Индия. През последната година на Острова са дошли 44 000 китайци, 40 000 от които са дошли, за да учат. Броят на пристигащите от Стария континент е останал стабилен през годините. Индия е и втората най-популярна дестинация за хората, напускащи Обединеното кралство. Повечето от тях са родени в Азия и се връщат в родината си.

Данните показват, че политиката на правителството за затягане на визовия режим дава резултат. Издадените през тази година визи за чуждестранни студенти са с 29% по-малко от преди. При все това в тази сметка не влизат учащите с краткотрайни визи, които са се увеличили с 12%. Обикновено това са завършили гимназисти, които идват за интензивни курсове по английски, след което кандидатстват в британските университети.

Въпреки това някои смятат, че кабинетът трудно ще постигне целта си за сваляне на нетната миграция под 100 000 души, както и че за това ще бъде платена значителна икономическа цена.

Последвайте канала на

2622 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини