ЕП: Партиите да предложат председатели на следващата Европейска комисия

  • 22 ноември 2012 15:35

  • 572
  • 0
ЕП: Партиите да предложат председатели на следващата Европейска комисия
©

Европейският парламент препоръча политическите партии на европейско равнище да предложат кандидати за поста председател на Европейската комисия, който да ръководи кампанията за изборите за ЕП през 2014 г., съобщи парламентарната пресслужба.

Според евродепутатите, това ще усили интереса към изборите и ще даде на гражданите допълнителен стимул да гласуват. Възможно най-много членовете на следващата ЕК трябва да бъдат избирани от редовете на новите европейски депутати, за да се даде на избирателите по-голям глас, заяви ЕП. Според парламентна, така ще се осигури по-добър баланс със Съвета на ЕС, тъй като сега правителствата номинират всички кандидати.

Държавите от ЕС бяха призовани да предложат по две кандидатури за всяка позиция на комисар - мъж и жена - за да позволят на председателя на ЕК да осигури равенство между половете, се отбелязва в приетата резолюция. ЕП препоръча следващите избори в ЕС да се състоят през май, вместо през юни 2014 година. Евродепутатите предлагат датите 15-18 май или 22-25 май 2014 г., за да се даде повече време на новия парламент да подготви изборите за председател на ЕК през юли.

Парламентът предлага страните от ЕС да изменят изборните си закони и да въведат "подходящи и пропорционални" минимални прагове за разпределяне на местата в ЕП, така че да се гарантира добрата му работа, както и по-точното отразяване на предпочитанията на гласоподавателите.

Европейските договори посочват, че Европейският парламент избира председателя на ЕК и дава съгласието си за целия състав на комисията. Новата комисия трябва да започне работа на 1 ноември 2014 г.


Резолюцията бе подкрепена с 316 гласа "за", 90 депутати гласуваха "против", а 20 се въздържаха.

Последвайте канала на

БТА
572 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини