Лекарите са оптимисти за пакистанското момиче, нападнато от талибани

  • 20 октомври 2012 15:40

  • 812
  • 0
Лекарите са оптимисти за пакистанското момиче, нападнато от талибани
©

Малала Юсафзай - пакистанската тийнейджърка, която бе простреляна в главата от мъж от движението "Талибан", има потенциала да се възстанови напълно. Това твърдят лекарите във Великобритания, при които се лекува момичето.

Медиците изтъкват напредъка във възстановяването на Малала, като обаче уточняват, че тя не е напълно вън от опасност. Благодарение на техните усилия и нейното желание за живот, момичето вече може да се изправя, макар и с чужда помощ, и да пише. Въпреки че куршумът е засегнал мозъка й, тя не показва никакви функционални дефекти и за момента се справя много добре.

15-годишното палестинско момиче е активист за правото на образование на момичетата в страната. Заради това детето е получавало заплахи. Преди около две седмици тя бе простреляна в главата с куршумът, изстрелян от упор. Инцидентът се е случил, докато момичето е пътувало с училищен автобус.

Куршумът е преминал над задната част на лявото й око, след това към челюстта й. Счупвайки черепа на момичето, е преминал през врата й и е засегнал тъкани около плешката й. Шоковите вълни от куршума са разбили най-тънката кост на черепа й и фрагменти от тях са попаднали в мозъка й. Лекарите още не са разговаряли с нея за стрелбата, за да не предизвикват потенциални психически проблеми.

Американски сенатори жени подкрепиха Малала и изпратиха писмо до пакистанския премиер Раджа Первез Ашраф. С него те уверяват, че нападателите на детето ще бъдат изправени пред съда.

Последвайте канала на

812 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини