Оръжията за сирийските бунтовници попадат в ръцете на ислямисти

  • 16 октомври 2012 12:28

  • 784
  • 3
Оръжията за сирийските бунтовници попадат в ръцете на ислямисти
©

Повечето от оръжията, които от името на Саудитска Арабия и Катар се доставят на бунтовниците в Сирия, попадат в ръцете на радикални привърженици на ислямския джихад, пише "Ню Йорк таймс", като се позова на американски представители и близкоизточни дипломати.

Това става въпреки желанието на Запада подкрепата да бъда оказвана на по-светски ориентираната опозиция срещу режима на Башар  Асад. Това заключение, до което въз основа на класифицирана информация са стигнали президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият и други високопоставени чиновници, поставя под съмнение успеха на стратегията на Белия дом за минимална и непряка намеса в сирийския конфликт. Тази стратегия цели да помогне на демократично мислещата опозиция да свали деспотичното правителство, но неуспехът й може да посее семената на бъдеща враждебност към САЩ.

Опозиционните групи, които получават по-голямата част от военната помощ, всъщност не бива да я получават, казва пред "Ню Йорк таймс" информиран официален представител на САЩ. Вашингтон не изпраща оръжия директно в Сирия, а оказва разузнавателна и друга помощ на саудитските и катарските доставки на леки оръжия като пушки и гранати. Именно доставките, организирани от Катар, достигат главно до радикални ислямисти, пише нюйоркското печатно издание.

Според вестника констатацията за крайната дестинация на оръжията идва в ключов момент за Обама, на когото предстоят още два предизборни дебата, съсредоточени върху външната политика. Но тази констатация поставя под въпрос и стратегията за Сирия на конкурента му в президентските избори Мит РомниМит Ромни Уилръд Мит Ромни е американски бизнесмен и политик от Републиканската партия. Губернатор на. В реч във Вирджиния в началото на миналата седмица Ромни заяви, че би съдействал на бунтовнически групи, които споделят американските ценности, да се сдобият с танкове, хеликоптери и изтребители в борбата си с режима на Асад. Кандидатът на републиканците не каза изрично, че САЩ ще доставят тези оръжия, като негови съветници после обясниха, че той ще разчита на арабски съюзници да сторят това.

Последвайте канала на

БТА
784 3

Коментари 3

Добави коментар
Сашо

2012.11.17 | 01:08

3
Та то сирийските бунтовници са ислямисти. Според данни на руското разузнаване, около 50% от Сирийската свободна армия, са членове на Ал-Кайда.
Русия

2012.10.18 | 21:17

2
Ха добрУтро, те децата и в детската градина по света се светнаха на кого помагат тъпите амери само и само да направят на пук на Руснаците и да завладеят сферата на влияние там, но пак ще го ядат и пак ще се чудят що така бе мюслита та нали ви донесохме демокрация.
123

2012.10.18 | 21:16

1
"демократично мислещата опозиция да свали деспотичното правителство" - хахахаха, от кога не съм се смял така?!

Добави коментар

Водещи новини