Иран: Не искаме ескалация на напрежението в региона, но трябва да накажем Израел

  • 05 август 2024 12:44

  • 758
  • 1
Иран: Не искаме ескалация на напрежението в региона, но трябва да накажем Израел
© Gettyimages (архив)

Иран не се стреми към ескалация на напрежението в региона, но трябва „да накаже“ Израел, за да предотврати по-нататъшната нестабилност след убийството на лидера политическото крило на „Хамас“ Исмаил Хания, заяви днес  говорителят на външното министерство в Техеран Насер Канани, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2406

 „Иран се опитва да установи стабилност в региона, но това ще стане единствено с наказването на агресора и възпирането на авантюризма на ционисткия режим“ (Израел), каза Канани на редовна пресконференция и допълни, че Техеран неизбежно ще предприеме действия.

Напрежението в Близкия изток се изостри след убийството на Исмаил Хания на 31 юли в Техеран. Той бе в иранската столица във връзка с церемонията по встъпването в длъжност на новия ирански президент Масуд Пезешкиан. Часове по-рано при израелски въздушен удар в Бейрут бе убит високопоставеният военен командир на „Хизбула“ Фуад Шукр, припомня Ройтерс.

Канани призова САЩ да спрат да подкрепят Израел и посочи, че международната общност не е успяла да запази стабилността в региона и че трябва да подкрепи „наказанието срещу агресора“.

По думите му всички доказателства сочат, че Израел стои зад убийството на Хания. „Всичко доказва, че ционисткият режим стои зад убийството на Исмаил Хания… Никой друг освен Израел не се е облагодетелствал от това убийство и изявленията на някои служители на ционисткия режим потвърждават това", посочи говорителят на иранското външно министерство.  

Военният министър на Израел: Готови сме за война с Иран и „Хизбула“

Генерал Хосейн Салами, командващ иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР), днес отново заяви, че елитните ирански сили ще накажат Израел.

"Те ще обърнат внимание на грешките си, когато получат удар. Те правят грешки през цялото време", каза Салами в реч по повод Деня на журналистите, цитиран от Асошиейтед прес.

Той засегна и темата за убийствата на ирански ядрени физици. Отдавна се подозира, че зад тези покушения стои Израел.

„Мислят си, че могат да убиват ядрени учени на друга страна и да възпрепятстват пътя на тази страна към ядрени технологии, използвани за мирни цели“, каза Салами.

Към момента Иран обогатява уран до степен, която е почти достатъчна за създаването на ядрено оръжие но твърди, че програмата му е насочена към мирни цели. Американското разузнаване не вярва, че Иран активно се стреми към създаването атомна бомба, отбелязва АП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
758 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Наблюдател

2024.08.05 | 13:05

1
Израелците ще ви мачкат поред. И вия с чалмите май ще сте първи. Що не си седите мирни, а сте тръгнали да оправяте палестинците.

Добави коментар

Водещи новини