Иран започна да подготвя военните си бази за евентуална война в Ливан

  • 02 юли 2024 19:02

  • 1584
  • 1
Иран започна да подготвя военните си бази за евентуална война в Ливан
© Getty images (архив)

"Иран започна да подготвя военните си бази в случай на война в Ливан", предаде израелската медия мигнюз.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2277


В поделенията на въоръжените сили на Ислямската република е въведен режим на повишена боеготовност. Отпуските на войниците и младшия команден състав са спрени до второ нареждане. В страната започнаха да циркулират слухове за предстояща мобилизация.

Мерките са предприети заради вероятна ескалация на напрежението между Еврейската държава и действащата в Ливан и подкрепяна от Техеран шиитска милиция Хизбула.


От Иран днес заявиха, че при евентуален пълномащабен конфликт между Хизбула и Израел ще подкрепят шиитската милиция. "Съществува голяма вероятност да избухне война между ционистите (както в Ислямската република наричат Еврейската държава) и Хизбула. Ако този конфликт стане факт, ние няма да имаме друг избор освен да окажем всевъзможна помощ на нашите братя", това заяви Камал Харазави – съветник по външнополитическите въпроси на Върховния ръководител на Ислямската република Али ХаменейАли ХаменейСеид Али Хосейни Хаменей е ирански духовник и настоящ върховен водач на Иран. Роден е на 19.

Иран заплаши Израел с нова ракетна атака

"В Ливан днес няколко депутати от християнски партии и техни независими колеги  призоваха правителството в Бейрут да положи всички усилия, за да предотврати  разпалване на война в страната им. Нашето основно искане е следното - южните райони (където е съсредоточена голяма част от паравоенните формирования на Хизбула) да преминат под контрола на ливанските военни и полицаи", предаде нюзру.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1584 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.03 | 08:04

1
IDIOTI NOVA GAZA XAXAXA

Добави коментар

Водещи новини